Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ulusal Ajans desteği ile yürütülen AB Erasmus+ KA220-VET programı çerçevesinde ‘İnsansız Hava Aracı Bakım ve Onarımına Yönelik Elektromekanik Teknikerlerin Mesleki Becerilerinin Geliştirilmesi’ başlıklı proje kapsamında teknikerlerin meslek standartlarının belirlenmesine katkı sağlayacak ilk çalıştayı başarıyla tamamladı. 2023-1-TR01-KA220-VET-000151085 numaralı proje, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Mellis Eğitim Teknolojileri iş birliği ile Balıkesir Üniversitesi tarafından koordine edilmektedir.
Ziraat Fakültesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştaya akademi ve sektör liderleri yoğun katılım gösterdi. Açılış oturumunda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Arda Aydın, Balıkesir Üniversitesi Edremit Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan, ÇOMÜ Proje Koordinatörü Dr. Cumali Yaşar ve Mellis Eğitim Teknolojileri’nden proje ortağı Caner Anda birer konuşma yaptı.
Prof. Dr. Cumali Yaşar otonom araçların geleceğine, Caner Anda mesleki yeterliliklerin önemine, Prof. Dr. Abdullah Soykan ise projenin çıktılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, İHA teknolojilerinin sektöre etkilerine vurgu yaptı.
Çalıştayın ilk gününde Prof. Dr. Cafer Türkmen ‘Otonom Araçların Yükselişi: Hava, Kara ve Deniz Taşımacılığında Devrim’ başlıklı bir sunum yaptı, Daha sonra Doç. Dr. Seyhun Durmuş ‘Drone Bileşenleri ve Kontrol Yazılımlarındaki Gelişmelerin Karşılaştırmalı Olarak Değerlendirilmesi’, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gültekin Basmacı ise ‘Drone Tasarımı ve Yapımı’ konularında bilgi verdi. Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ünal Battal İHA pazarı ve finansmanı, Trakya Üniversitesi’nden Zülhice Gözcan ise otonom araç teknolojilerinin siber güvenlik boyutları ve teknisyenler için önemi hakkında sunumlar yaptı.
MAYFLY Havacılık Genel Müdürü Elek. MAYFLY Havacılık Genel Müdürü Müh. Yasin Çelik, ‘Döner Kanatlı İHA Sistemleri ve Geleceği’ konulu bir sunum gerçekleştirdi ve teknoloji demosu ile katılımcılara bilgi verdi. Çalıştayın son oturumlarında ise Doç. Dr. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Can Aktaş, Dr. Tülay Dargut Güler ve Dr. Zafer Karaday, projenin uygulama çerçevesini daha da detaylandırdı. İHA teknolojileri üzerine yaptıkları çalışmalarla tanınan MAYFLY Havacılık’tan Elektronik Mühendisleri Yasin Çelik ve Abdullah Çakıroğlu, deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
Çalıştayın ikinci günü Mellis Eğitim Teknolojileri yöneticileri Caner Anda ve Elif Anda’nın öncülüğünde başladı. Günün ilk oturumunda katılımcılara atölye görev formları dağıtıldı ve uygulama yöntemleri hakkında detaylı bilgi verildi. Balıkesir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Abdullah Soykan ve Doç. Dr. Seyhun Durmuş, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gültekin Basmacı, Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ünal Battal ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cumali Yaşar, Prof. Dr. Cafer Türkmen, Doç. Dr. Can Aktaş, Doç. Dr. Tülay Dargut Güler, Dr. Zafer Karadayı, sektör temsilcileri MAYFLY Havacılık’tan Elk. MAYFLY Havacılık’tan Müh. Yasin Çelik, Abdullah Çakıroğlu; ETİYA’dan Müh. Mehmet Arpa ve Trakya Üniversitesi’nden doktora öğrencisi Zülhice Özcan katıldı..
İkinci oturumda ise ‘Mesleki Analiz Formu Uygulaması’ başlığı altında elektromekanik teknikerleri için gerekli olan beceri setleri ve meslek standartları üzerine yoğun bir çalışma gerçekleştirildi. Bu oturum, mesleki analiz formu aracılığıyla teknisyenlerin hangi görevleri yerine getirdiğinin, ne sıklıkta ve ne kadar karmaşık olduğunun değerlendirilmesini içeriyordu. Oturum, katılımcıların mesleki yeterliliklerinin geliştirilmesi ve sektörün ihtiyaçları doğrultusunda eğitim programlarının geliştirilmesi amacıyla önemli verilerle sona erdi.
Atölyenin bu bölümünde, parçaların tamiri, sökülmesi ve takılması, temel elektroniklerin giderilmesi, parçaların değiştirilmesi ve dronların kalibrasyonu için kullanılan aletler ayrıntılı olarak ele alındı. Ayrıca, uçuş testleri yapmak ve karmaşık sensör ve iletişim sorunlarını gidermek gibi daha ileri beceriler vurgulandı. Bu uygulamalı eğitimler, teknisyenlerin saha uygulamalarına hazırlanmasında büyük önem taşıyordu.
UAVET projesinin ikinci günü, elektromekanik teknikerlerinin uçak bakım ve onarımında karşılaşacakları zorluklara ilişkin pratik ve teorik bilgilerle donatılarak sektörde mesleki standartların yükseltilmesi hedefine katkı sağladı. Çalıştay, katılımcıların kendi alanlarındaki en son teknikleri ve en iyi uygulamaları öğrenmelerini sağladı ve endüstri ile akademi arasındaki işbirliğini güçlendirdi.
Bu çalıştay, Türkiye’nin İnsansız Hava Aracı teknolojileri alanında yetişmiş insan kaynağının artırılmasına yönelik stratejik bir adım olarak değerlendirilmektedir. Proje kapsamında mesleki eğitim model ve standartlarının belirlenmesi sürecinde 100 öğrencinin bu standartlara uygun olarak eğitilmesi planlanmaktadır.